« Back to overview

News

Ba(b)beltoren - Dec 20, 2013

Van 20 december 2013 tot en met 19 januari 2014 palmt ‘de Ba(b)beltoren’ het De Coninckplein in. Deze unieke installatie combineert licht en geluid. Iedereen kan het zelf beleven: licht dat tot in de hemel lijkt te schijnen, gesprekken van buurtbewoners en passanten die over het plein zoemen…
De Bab(b)eltoren is een hedendaagse versie van de Toren van Babel. Deze toren werd nooit afgewerkt omdat de mensen elkaar niet begrepen. De Ba(b)beltoren op het De Coninckplein zal wel afgewerkt worden. Zo symboliseert hij de hoop om verschillen te overbruggen en goed te kunnen samenwerken en samenleven. Deze symboliek is erg toepasbaar op de wijk 2060 en in het bijzonder het De Coninckplein. Vele talen en culturen leven er immers samen en dat gaat met vallen en opstaan.
Het licht van de Ba(b)beltoren staat symbool voor de hoop om samen een nieuwe toren te kunnen bouwen en om de spraakverwarring en interculturele verschillen te overstijgen. De toren is 10 meter hoog en bestaat uit 12 800 blauwe en fuchsia LED-Neonlichtjes en vier krachtige spots die tot in de hemel lijken te schijnen.
Wanneer je onder de lichtconstructie staat, hoor je een wirwar van stemmen, waar soms uit het ‘gebabbel’ een helder verhaal opdoemt. Het zijn de stemmen van de buurtbewoners van de wijk 2060 die vertellen over momenten waar taal en cultuur in de buurt werden overbrugd en er dus een echt contact was. Kunstenares Els Aerts maakte de soundscape voor de toren. Ze interviewde hiervoor buurtbewoners, maar ook o.a. schrijfster Anne Provoost en politica Yasmine Kherbache.
Feestelijke inhuldiging met Finger Food Festival
Op vrijdag 20 december van 19  tot 21 uur wordt de Ba(b)beltoren feestelijk ingehuldigd. Iedereen is daarbij welkom. De lichtjes worden aangestoken en er wordt lekkers geserveerd op een intercontinentaal Finger Food Festival, met hapjes aan democratische prijzen. Livemuziek zorgt voor extra sfeer. Ook de pers is hierbij van harte welkom.
Over het project
De babbeltoren is een activiteit in opdracht van de stad Antwerpen en wordt ondersteund door het DNA-project (Deprived Neighbourhood Approach), een Europees project dat in Antwerpen buurtinitiatieven stimuleert op het De Coninckplein. Meer informatie over dit project vindt u via onderstaande link.
De Ba(b)beltoren werd gerealiseerd door Salto Humano vzw, Els Renate Aerts en Sunshine Concerts. De lichtinstallatie werd gebouwd door Salto Humano vzw. De audio-soundscape werd opgenomen en gemonteerd door  Els Renate Aerts. Het openingsfeest en het Finger Food Festival worden verzorgd door Sunshine Concerts en Food For Foodies.


Link: http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/82/04/393....externe link

 

WebDevelopment by I.P.Services